Podotherapie – Behandeling

De podotherapeut stelt na onderzoek een diagnose en maakt op basis daarvan een behandelplan. Indien nodig wordt er samengewerkt in een multidisciplinair team. Waaronder orthopedisch schoentechnicus, medisch pedicure, bandagisten en revalidatie arts.

De mogelijke therapie kan bestaan uit:

Inlegzolen

Vaak zal de behandeling van pijnklachten gebeuren door het aanmeten van inlegzolen om de voetstand en het looppatroon te corrigeren.

Nagelbeugel

Bij een ingegroeide nagel wordt een nagelbeugel gebruikt om de nagel onder spanning te buigen. De pijnklacht kan vrijwel direct verminderen

Teenorthese

Het teenorthese heeft tot doel om drukplekken te verminderen. Bij klachten als likdoorns, eeltvorming of klauw/hamertenen.

Instrumentele behandeling

De podotherapeut behandelt huidklachten als likdoorns, eeltplekken, wratten, schimmelnagels en ingegroeide nagels door middel van een instrumentele behandeling. De behandelaar zal niet alleen de symptomen bestrijden, maar ook de oorzaak van het probleem aanpakken.

Verder kunnen mensen met diabetes mellitus (suikerziekte), vaatlijden of reuma (die in een hoge risicogroep vallen) terecht bij de podotherapeut voor voetverzorging

Vilttherapie

Drukplekken kunnen veel pijn geven. Om deze plekken tijdelijk of acuut drukvrij te leggen, kan een podotherapeut vilttherapie toepassen. Hierbij wordt vilt geplakt rond de gevoelige plek. Deze therapie kan vooraf gaan aan definitieve therapie, zoals een orthese of steunzolen.

Wondbehandeling

Mensen met diabetes hebben vaak een verminderd gevoel in de voeten. Dit kan ervoor zorgen dat er een wondje ontstaat zonder dat u dit merkt. Vaak ontstaan wondjes door drukplekken of steentje in de schoen. De wondbehandeling bestaat uit het schoonmaken van de wond, eventueel het weghalen van eelt en het op een goede manier verbinden van de wond. U krijgt advies hoe u de wond zelf het best kunt verzorgen.

Bij complexe wonden wordt u doorverwezen naar de wondpoli in het Deventer Ziekenhuis.

Advies

Niet altijd is een behandeling nodig. In dat geval kan worden volstaan met een advies. Dit advies kan betrekking hebben op bijvoorbeeld verzorging, uw schoeisel of het meegeven van oefeningen die u thuis kan uitvoeren. Ook kan u worden doorverwezen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een arts.